facebook tracking

Så förbereder du dig inför intervjun

jeshoots-com-LtNvQHdKkmw-unsplash[81].png

Att gå på intervju kan vara skrämmande. Vare sig det är din allra första gång eller om du har ett gäng arbetsintervjuer i bagaget. Men att komma ihåg vad du bör tänka på kan vara knepigt – därför är det bra att friska upp minnet och se till att vara förberedd på vanliga frågor som ofta dyker upp. Vi har sammanställt några tips på saker att tänka på inför intervjun.

Förberedelse är a och o
Ju mer du kan förbereda inför intervjun, desto bättre. Genom att gå igenom saker att tänka på kommer du känna dig tryggare och mer självsäker. Det är därför en god idé att läsa på innan. Om du till exempel sökt jobbet via en annons bör du ögna igenom jobbannonsen för att påminnas om vad de efterfrågar hos sökande. Det ger dig tillfälle att lyfta kunskap och egenskaper hos dig själv som motsvarar arbetsgivarens förväntningar.

Visa nyfikenhet och engagemang
Ställ frågor! De allra flesta människor gillar att prata om sig själva, eller hur? Det gör arbetsgivare också. Att du är nyfiken och ställer frågor om verksamheten du söker jobb hos visar att du är intresserad, vilket alltid är positivt. Att fundera över frågor till din arbetsgivare är ett enkelt sätt att förbereda inför en intervju.

Vanliga frågor att förbereda inför intervju
Ett vanligt tips inför intervju, som de allra flesta känner till, men som likväl är av största vikt – förbered dig inför potentiella intervjufrågor! Det ger dig en chans att uppmärksamma din kompetens och förklara varför just du är rätt för tjänsten. Sådana frågor kan vara:  

●      Varför vill du jobba hos oss?

Det är en vanligt förekommande fråga och ibland en förbryllande sådan. För vissa kan det kännas självklart, du har ju trots allt sökt tjänsten och gått på intervjun – kan det bli mer tydligt? Men, frågan ställs av en anledning och kan ofta säga mycket om dig som person. Hur bra koll har du egentligen på företaget? De vill veta vad det är som gör just dem intressanta för dig, så se till att ha läst på inför intervjun och var tydlig med vilka specifika delar av företaget som attraherar dig. Förklara också varför positionen du söker är intressant, det ger arbetsgivaren en hint om dina karriärmål.

●      På vilket sätt är du rätt för tjänsten?

Arbetsgivaren har redan läst din ansökan och vet vilka kompetenser och erfarenheter du har, här har du därför möjlighet att berätta något de inte vet. Tänk på vilka kunskaper som nämndes i arbetsbeskrivningen och hänvisa till dem. Söker de en problemlösare? Ge exempel på hur och varför du är det! Betona även hur du planerar att använda dina tidigare färdigheter på den nya arbetsplatsen.

●      Vilka är dina styrkor?

Vilka styrkor du har kan kännas som en tricky question – vad vill arbetsgivaren egentligen veta? Men, har du tänkt igenom detta kan det ge intervjun ett ordentligt lyft. Viktigt här är att inte bara rabbla upp ord, utan väva in dem i en berättelse. Är du kommunikativ och har självkontroll? Berätta varför och ge exempel. Exemplet behöver inte vara jobbrelaterat utan kan tvärtom vara något från privatlivet. Sedan kan du med fördel koppla dessa styrkor till jobbet du söker. Viktigt är att inte säga det du tror att arbetsgivaren vill höra, förbered dig inför intervjun istället genom att fundera på vad du själv tycker att du är bra på.

●      Varför ska vi anställa dig?

Nu får du återigen chansen att nämna din tidigare kompetens. Bra humor och ett leende på läpparna i all ära, men här har du också möjlighet att förklara hur du kan hjälpa företaget framåt. Arbetsgivaren vill veta hur du kan hjälpa till, och vad du kommer att kunna åstadkomma om du skulle anställas. Förklara därför hur dina färdigheter och erfarenheter kan hjälpa företaget att nå sina mål.

●      Berätta om tidigare erfarenheter som du kan ha nytta av hos oss.

Här kan det vara lätt att snöa in sig på just jobbrelaterade erfarenheter, men tänk gärna en vända till. Finns det något du har gjort tidigare, som gör att du sticker ut från mängden? Har du bott utomlands och på så sätt blivit mer självständig, eller kan du prata flera olika språk? Utöver yrkeserfarenhet, finns det väldigt många meriter från privatlivet som du kan dra nytta av på ditt arbete, se bara till att kunna förklara varför!

Och den vanligaste (men kanske svåraste):

●      Berätta lite om dig själv. Vem är du?

En del kan uppleva det lite obekvämt att prata om dig själv, men kom ihåg att arbetsgivaren är nyfiken på vem du är! Så var inte rädd för att prata – men gör det med måtta. För att undvika att svamla iväg om både det ena och det andra är det bra om du förbereder en kort sammanfattning om dig själv. Eftersom det trots allt är en återkommande fråga underlättar det både för dig och arbetsgivaren om du är förberedd med ett någorlunda summerande svar. Ett tips under intervjun är att du själv frågar om det är något specifikt arbetsgivaren är intresserad av att veta mer om.

En intervju är ett bevis på att du är intressant
Det är lätt att stressa upp sig inför en arbetsintervju, men glöm inte bort att du faktiskt är utvald bland alla sökare. Att du blir kallad till intervju är trots allt ett bevis på att du förmodligen besitter den kompetens och erfarenhet som tjänsten efterfrågar. Däremot bör du ändå förbereda dig inför intervjun. Ju bättre förberedd – desto tryggare och mer självsäker kommer du vara.

Aktuella rekryteringar

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor