facebook tracking

Så skapar du ett stort kontaktnät – konkreta tips

brooke-cagle--uHVRvDr7pg-unsplash.png

I många branscher premieras ett stort och brett kontaktnät – det är viktigt för att utveckla sin kunskap, träffa potentiella arbetsgivare eller kandidater, och nå nya höjder i karriären. Idag sker de allra flesta rekryteringar genom relationer, vilket innebär att ett större kontaktnät är desto viktigare. Vi ger dig konkreta tips på hur du kan utöka och vårda ditt kontaktnät.

Nätverka och mingla
“Att nätverka” för många gånger tankarna direkt till mingel. Men är det så man skapar sig ett större kontaktnät? Svaret är ja. Mingel är ett bra sätt att träffa folk och skapa nya relationer. Även luncher och förutsättningslösa möten ger dig möjlighet att komma i kontakt med personer som kan ha betydelse för din karriär. Vid tillfällen som dessa kan du briljera med kunskap inom din bransch och ditt jobb – men också med ditt ansiktsminne. Hälsa på andra med namn och visa att du kommer ihåg dem.

Var personlig, men inte privat
För att lyckas skapa ett stort kontaktnät bör du våga vara personlig. Men kom ihåg att det är skillnad mellan att vara personlig och privat. Att vara personlig innebär att du delar med dig av intressen, kanske utövar du samma sport som den du pratar med. Kanske känner ni samma personer, gillar samma tv-program eller bor i samma område. Då har ni förmodligen massor att prata om vilket gör att du blir ihågkommen.

LinkedIn – ditt digitala nätverk
Idag sker mycket digitalt, vilket många gånger kan vara till din fördel för ditt nätverkande. LinkedIn är ett perfekt verktyg att använda för att söka personal, komma i kontakt med kunder eller potentiella arbetsgivare och framför allt – hålla kontakt med andra i ditt yrkesnätverk. Har du inte en profil i affärsnätverket är det dags att skaffa det nu.

Hitta rätt kandidat genom ett rekryteringsbolags kontaktnät
Genom att ingå i ett nätverk som Boardtalk kan du som kund hitta rätt kompetens för er organisation. Eftersom att dagens arbetsmarknad är konkurrensutsatt och allt fler söker arbete passivt, måste du som företag aktivt ta kontakt med potentiella arbetssökande. Vid dessa tillfällen kan en rekryteringsbyrå som Boardtalk vara till hjälp. Vi arbetar aktivt och förebyggande, och söker aktivt i våra nätverk, på marknaden. På så sätt har vi daglig kontakt med branschens främsta kandidater för att hjälpa dig hitta rätt kandidat till ditt företag.

Nå ditt drömjobb
Ju större kontaktnät, desto fler möjligheter och större chans för dig att springa på det där drömjobbet som du letat efter. Därför är det viktigt att tänka utanför ditt eget nätverk och ta kontakt med rekryterare, som kan presentera dig för intressanta, yrkesverksamma personer och som hjälper dig att bli del av ett större affärsnätverk. Genom att ingå i Boardtalks nätverk kan du vara säker på att möta nya människor. För oss är det viktigt att vårda våra relationer med kandidater och hålla oss ajour när du som kandidat är redo för nästa steg i karriären.

Vårda dina kontakter
Precis som vi månar om våra kunder och kandidater, på samma sätt bör du måna om dina kontakter, nya som gamla. Du vet aldrig vem i ditt kontaktnät du kommer möta i framtida arbetssammanhang – som kan öppna upp för nya karriärmöjligheter och framgång. Kanske är en tidigare studiekamrat din framtida affärskollega, kanske arbetar en gammal bekant på din drömarbetsplats och kontaktar dig för en jobbmöjlighet. Därför är det viktigt att du vårdar och underhåller alla dina relationer.

Så gör du – konkreta tips

  • Glöm inte vem du haft kontakt med. Skriv därför ner namnen och en kom ihåg-regel för personerna du nätverkar med för att underlätta för dig själv.
  • Delta i seminarium. Detta är ett utmärkt sätt att träffa nytt folk och utbyta kunskap.
  • Glöm inte receptionisten. Tänk på att vem som helst i din omgivning kan vara en potentiell arbetsgivare, kund eller kandidat. Vårda alla dina relationer.
  • Dela med dig av ditt nätverk. Att bygga ett stort kontaktnät är ett givande och tagande.
  • Var aktivt på LinkedIn. Genom att vara aktiv i digitala affärsnätverk som LinkedIn syns du mer, vilket är bra. Ett tips är att kommentera inlägg, tipsa om intressanta artiklar och dela egna inlägg. Visa att du finns.
  • Kontakta en rekryteringsbyrå. Det ger dig möjligheter att träffa potentiella rekryterare, kunder eller kandidater, som kan vara betydande för din karriär.
  • Vårda dina kontakter. Kanske det viktigaste av allt. Hör av dig till dina kontakter och se till att finnas tillgänglig för andra att nå enkelt. Att vårda dina relationer är a och o för ett brett kontaktnät.

Lycka till med ditt nätverkande!

Aktuella rekryteringar

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor