facebook tracking

Tre vanliga misstag många gör i sina CV

bench-accounting-C3V88BOoRoM-unsplash[38].png
Är det dags att skriva CV? Oavsett om du ska skriva ditt allra första eller om du skrivit flertalet ansökningar förut, är det lätt hänt att göra återkommande misstag. Misstag som du kan undvika – om du är medveten om dem. Vi har därför sammanställt tre klassiska misstag många gör i sina CV och berättar hur du kan undvika dem.

1. Du är för långrandig
När du ska skriva ditt CV är det inte nödvändigt att vara för detaljerad – om det inte är relevant för tjänsten du söker såklart. Att skriva långa utdrag om hela din studietid är inte något du behöver skriva om. Det räcker gott och väl att nämna det från din studietid som kan vara intressant för arbetsgivaren. Fokusera hellre på att lyfta erfarenhet som är relevant för jobbet du söker och beskriva konkreta exempel från tidigare arbeten. Fundera över vilka egenskaper du har som gör dig extra intressant för den potentiella arbetsgivaren. Kort sagt – skippa självklarheter och långdragna stycken med sådant som faktiskt inte är relevant. Välj ut det viktigaste.

2. Du glömmer anpassa ditt cv efter
Ett vanligt misstag är att bara skriva ett generellt CV, som sedan används återkommande i alla dina jobbansökningar. Vad många inte tänker på är att en del företag läser av CV:n maskinellt, vilket innebär att du bör inkludera viktiga nyckelord och säkerställa att ditt CV har hög läsbarhet. Läs igenom jobbannonsen och se om det finns specifika ord du kan plocka ut och återanvända i ditt CV. Att använda akronymer och synonymer i ditt CV är inte rätt plats. Skryt med ord som återfinns i annonsen istället. 

3. Du är slarvig
Hur man skriver ett CV kan vara krångligt. Att skriva ett riktigt bra CV tar tid – kanske längre tid än du tror. Många gör misstaget att ägna allt för kort tid, vilket arbetsgivaren förmodligen märker. Det räcker inte att lista tidigare arbetslivserfarenhet rakt upp och ner och hoppas på att det räcker. Att skriva ett intresseväckande CV innebär att du tar hänsyn till alltifrån text, typsnitt och struktur till layout och design. Är ditt CV lättöverskådligt? Finns det en tydlig struktur? Hur har du rangordnat tidigare erfarenhet? Känns innehållet relevant? Ett snyggt, välskrivet och genomarbetat CV gör att det sticker ut från mängden och attraherar en potentiell arbetsgivare. Ett bra tips är att be någon annan läsa igenom ditt CV innan du skickar iväg det, för att undvika stavfel och andra slarvfel.

Aktuella rekryteringar

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor