

Hållbarhetsrollen under omvandling: vad händer efter Omnibus?
EU-kommissionens nyligen presenterade omnibusförslag kan innebära betydande förändringar för hållbarhetsrapporteringen, framför allt för små och medelstora bolag. Hur påverkar detta arbetsmarknaden för hållbarhetsspecialister?
Förslaget syftar till att förenkla och minska den administrativa bördan för företag genom att höja tröskelvärdena för vilka företag som omfattas av hållbarhetsrapporteringskraven enligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Läs mer om förslaget på EU-kommisionens hemsida
Omnibusförslaget är ännu inte antaget och kommer att genomgå behandling inom EU:s institutioner innan det eventuellt träder i kraft. Hur och när dessa förändringar implementeras i svensk lagstiftning är fortfarande osäkert. Därför bör branschen fortsätta att följa utvecklingen noggrant och vara beredda på att anpassa sitt hållbarhetsarbete och rapportering i enlighet med nya krav och förväntningar.
Höjda tröskelvärden för rapporteringskrav
Omnibusförslaget föreslår att endast företag med fler än 1 000 anställda och antingen en nettoomsättning över 50 miljoner euro eller en balansomslutning över 25 miljoner euro ska vara skyldiga att hållbarhetsrapportera. Detta innebär att många svenska fastighetsbolag, särskilt de med färre än 1 000 anställda, kan undantas från de obligatoriska rapporteringskraven.
Frivillig rapportering och standarder för mindre företag
För de företag som inte längre omfattas av de obligatoriska kraven föreslås utvecklingen av frivilliga rapporteringsstandarder. Syftet är att underlätta för mindre företag att frivilligt rapportera om hållbarhetsaspekter utan att det medför en oproportionerlig administrativ börda.
Effekter på hållbarhetsarbetet inom fastighetssektorn
För svenska fastighetsbolag kan dessa förändringar leda till en minskad formell rapporteringsbörda, vilket kan frigöra resurser för andra hållbarhetsinitiativ. Samtidigt kan frivillig rapportering ge möjlighet att fortsatt kommunicera hållbarhetsarbete till investerare och andra intressenter. Det är dock viktigt att notera att även om de formella kraven minskar, kan marknadens förväntningar på transparens och hållbarhetsarbete kvarstå eller öka.
Hur påverkas arbetsmarknaden?
Omnibusförslaget kan komma att påverka behovet av hållbarhetsspecialister på arbetsmarknaden, men inte entydigt negativt eller positivt - snarare förändras vilken typ av kompetens som efterfrågas och var. Carl Berg är rekryteringskonsult och affärsområdeschef på Boardtalk Legal, Compliance and Sustainability.
– På Boardtalk ser vi en fortsatt stark efterfrågan på hållbarhetskompetens, inte minst inom fastighetsbranschen där vi är marknadsledande. Även om det blir så att rapporteringskraven sänks eller rapporteringsskyldigheten skjuts upp ytterligare finns det mycket att göra eftersom hållbarhet blivit så integrerad del i både affären och driften och förvaltningen av fastigheter. På kort sikt är det möjligt att strategi, affär och kostnadssidan kommer utgöra en större del av det dagliga arbetet än rapporteringen för många hållbarhetsspecialister. Säger Carl Berg.
Här är några troliga effekter av omnibusförslaget:
📉Minskad efterfrågan i mindre bolag (på kort sikt)
Om många mindre och medelstora svenska fastighetsbolag inte längre omfattas av de tvingande rapporteringskraven, så kan behovet av att ha hållbarhetsspecialister internt minska — särskilt sådana som fokuserar på formell rapportering enligt CSRD/ESRS. Men, det betyder inte att dessa företag helt slutar med hållbarhetsarbete, särskilt inte om:
- Investerare fortsätter kräva transparens
- Bolagen vill upprätthålla ett gott rykte, vinna offentliga upphandlingar eller har kunder som fortsatt ställer höga hållbarhetskrav
- Banken kräver ESG-data för finansiering
🎯Skifte mot strategisk hållbarhet och affärsutveckling
När regelbördan eventuellt minskar för vissa, kan hållbarhetsspecialister i stället få en mer strategisk roll:
- Identifiera gröna affärsmöjligheter
- Klimatrelaterad riskhantering
- Cirkulära affärsmodeller och energieffektivisering
📈 Oförändrad efterfrågan i större bolag och rådgivningsfirmor
De företag som fortfarande omfattas av CSRD (t.ex. stora fastighetsbolag) kommer att ha ännu större behov av specialistkompetens – särskilt inom:
- ESG-datakvalitet och struktur
- EU-taxonomin
- Dubbel väsentlighetsanalys
- Granskning och revisionsförberedelse av hållbarhetsrapporter
Även konsultbyråer, redovisningsfirmor och techbolag som erbjuder rapporteringsstöd, hållbarhetsplattformar och automatisering kan få ökade uppdrag när andra företag väljer att outsourca arbetet snarare än bygga upp egna team. Å andra sidan kan det på kort sikt påverka konsultbranschen negativt, framför allt för att många företag väljer att pausa pågående implementeringsprojekt i väntan på besked från EU-kommisionen.
Boardtalk är din partner för rekrytering och konsultlösningar inom Real Estate, Finance och Legal, Compliance & Sustainability. Med över 20 års erfarenhet av specialistrekryteringar erbjuder vi skräddarsydda tjänster inom rekrytering och interim. Vårt mål är att skapa långvariga och framgångsrika partnerskap genom ömsesidigt förtroende och fokus på våra kunders och kandidaters framgång.
Behöver du hjälp med rekrytering inom hållbarhet? Kontakta Affärsområdeschef Carl Berg på +4672 229 51 42 eller carl.berg@boardtalk.se.