Tips för ett bra cv
Att sälja in sig själv på ett naturligt, koncist och ärligt sätt är för många en utmaning. Ditt cv behöver vara precis så bra att det tar dig till nästa steg i rekryteringsprocessen, nämligen intervjun. Vi tipsar om hur du får ihop ett bra cv.
Sammanfatta
Ett första tips för ett bra cv är att inleda det med en sammanfattning, det ger dig en chans att snabbt ge en bild av dig själv och även locka till mer läsning. Tyvärr är det inte heller alla som läser det personliga brevet, då har du tack vare sammanfattningen i alla fall fått ge en hint om vem du är, vad du vill och vad du kan.
Relevans
Att använda ett generellt cv för dina olika ansökningar är ingen bra idé. Du behöver alltid göra en ny prioritering kring vad som är relevant att lyfta fram och inte. Gör därför din research om bolaget och rollen noga – anpassa sedan ditt cv därefter. Plocka bort de delar som inte är av vikt för just det jobbet du söker och addera meriter eller erfarenheter som passar bättre. Ett tips är även att leta efter några nyckelord i annonsen/tjänstebeskrivningen som du sedan försöker matcha i ditt cv.
Håller du dig relevant hela cv:t igenom så bör du inte heller bli för långrandig. Sikta på 1–2 A4-sidor när det gäller längden på ditt cv.
Strukturen
Är ditt cv lättöverskådligt och estetiskt tilltalande? Har det en tydlig struktur? Första intrycket av ett cv är viktigare än du tror eftersom rekryteraren ofta måste sålla rätt ordentligt och ganska snabbt om ansökningarna är många.
Tre snabba tips för att göra cv:t lättöverskådligt:
- Se till att det finns tillräckligt med luft mellan de olika styckena.
- Välj ett eller två typsnitt (ett eget till rubriker t.ex.) som är okomplicerade och lättlästa.
- Lista dina erfarenheter i kronologisk ordning med det senaste först.
Anställningar
Eftersom vi redan pratat om relevans i cv:t så vet du nu att du enbart ska ha med de anställningar som är av betydelse för jobbet du söker. Beskriv kort och koncist dina olika arbetsplatser, roller, arbetsuppgifter och ansvarsområden. Även i detta gäller det att anpassa beskrivningarna efter den specifika tjänsten du söker. En roll är ofta bred, så försök framhäva det som matchar nyckelorden vi pratade om.
Har du en kortare historik av anställningar får du fokusera på att lyfta dig själv under övriga rubriker. Kanske har du även relevanta praktikplatser att nämna?
Utbildningar
Precis som med anställningar är det viktigt att visa upp den utbildning du har i ryggen. Allra helst om du är i början av din karriär och inte har hunnit samla på dig flera års arbetslivserfarenhet. Men även här gäller det att hålla sig till det relevanta, istället för att försöka vinna pluspoäng på ett långrandigt cv.
Andra meriter
De flesta sitter på meriter, kunskaper eller erfarenheter som inte är i form av en anställning. Men dessa ska du såklart också lyfta fram (om de är relevanta förstås)! Detta kan vara saker som ett brett språkregister eller erfarenhet av ideellt arbete. Lägg dessa under egna rubriker för strukturens skull.
Tips på andra meriter:
- Kunskap i olika program och verktyg.
- Engagemang i organisationer eller föreningar.
- Innehav av körkort.
Referenser eller inte?
Som med cv:n överlag finns inga regler, men vår rekommendation är att du endast lämnar referenser först när de efterfrågas.
Glöm inte!
Komplettera alltid ditt cv med ett personligt brev, även detta ska anpassas efter just den tjänst du söker. Precis som det låter är det personliga brevet den mer personliga delen av din ansökan, här kan du gå mer på djupet.
Vill du bli en del av vårt konsultnätverk? Välkommen att kontakta Martin så berättar han mer.